Тялото като инструмент

Тялото ми е инструментът, с който да изпълня призива си на тази земя. То е единствената опаковка на моята душа и дух. Понякога от повтаряне и наблягане на важността на душата и духа ни, ние пренебрегваме тялото си, но без него, аз не мога да направя нищо тук. Ако третирам тялото си толкова неразумно, че чрез своята лоша подръжка си причиня сама преждевременна смърт поради заболявания, може и да не успея да изпълня призива си за времето, което съм съкратила и в лошата ми физическа форма.

Имах послание, дадоха ми кон, коня умря, не мога да занеса посланието.

Често сме си говорили за привилегията, която Бог ни оказва работейки през нас. Той не избира да благовества през ангели, а през хора. Ние ще отидем в Рая един ден и ще бъдем завинаги с нашия Бог, но сега и на тази земя е единственото време, в което можем да помагаме на други хора да се спасяват и да служим по този начин. Това служение, независимо от типа на всяко конкретно служение (пастор, мисионер, хвалител), се извършва в тяло.

Материални закони

Бог е създал света заедно с материалните закони, които действат в него. Всички виждаме например закона за гравитацията. Ако аз реша да изпитам Бог и да скоча от някоя сграда, Той няма да спре закона за гравитацията, за да не падна долу, тъй като сама съм избрала да скоча въпреки, че знам за гравитацията.

Колко от нас смятат, че не е добро за нас да пием алкохол, да пушим и да вземаме дрога? Значи знаем, че ако правим тези неща има голяма вероятност да не бъдем здрави и да не можем да живеем пълноценно и да изпълняваме призива си.

Тогава защо си мислим, че ако се храним с каквото ни попадне пред очите и когато се сетим, без никакъв режим и дисциплина, няма да имаме лоши последици от това?

Това че един продукт се продава в магазина, не означава, че той е добър за ядене.

Когато ядем кроасан или вафла или друг абсолютно вреден за нас продукт и се молим Бог да изчисти храната и тя да послужи за наше здраве, ние изпадаме в противоречие, защото знаем, че тази храна е лоша и вредна.

Тяло под наем

В Словото се казва, че телата ни не са наши, а принадлежат на Бог и че тялото ни е храм на Святия Дух

Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, 1 Кор 6:19

Не сте свои си

Представете си да си купите нов апартамент, да боядисате стените в свежи цветове, да го обзаведете с хубави мебели от икеа, да сложите люлеещ се стол, хубав диван и всичко, за което сте си мечтали, за да се чувствате комфортно в него. Отивате в чужбина, а в това време ваш приятел вярващ трябва да изпълни мисия във вашия град и вие му давате ключа за апартамента, защото му имате доверие и защото в крайна сметка той ще върши Божията работа. Обаче след като се върнете, намирате мебелите изпочупени, стените изцапани, плочките изкъртени и т.н. Как бихте се почувствали? Това разумно настойничество ли е?

По същия начин Бог е дал на нас телата ни. Той ги  е създал по съвършен начин и очаква от нас да се грижим за тях разумно!

вашето тяло е храм на Светия Дух

Това трябва да ни респектира още повече и да ни прави отговорни настойници на това тяло.

Знаете ли, че на повечето места се счита за престъпление да оскверняваш храм и да вандалстваш в храм?

Ако ние самите сме храм на Бога, то трябва да внимаваме как се отнасяме с тях, нали така?

Ние трябва да използваме телата си, за да отдаваме слава на Бога! А това не може да стане, ако не се грижим за тях подобаващо.

Тялото – духовно служение

Аз не съм собственика на моето тяло, но аз съм мениджъра или домакина, който го подържа. Грижата за тялото ми може да се счита за мое духовно служение. А ние знаем, че един ден ние ще отговаряме пред Бог за това как сме използвали нещата, които ни е дал (притчата за талантите и слугите).

Бог следи как използваш времето си, парите си, умствения си капацитет и разбира се тялото ти се включва в това.

Затова е добре периодично да си задаваме въпроса: аз правя ли най-доброто с ресурсите, които Бог ми дава?

Чудно и страшно устроен

Псалми 139:14

Ще Те славя, защото страшно и чудно съм направен; Чудни са Твоите дела, И душата ми добре знае това.

Науката и вярата не си противоречат. Посредствената наука си противоречи с вярата. Най-великите учени са вярващи и потвърждават това.

Колкото по-надълбоко навлизаме в изучаването на човешкото тяло, животните, природата, космоса, толкова повече се убеждаваме в Божия промисъл и великолепието на чудесните Му дела.

Бог е създал всяко нещо с цел и смисъл и ние не можем да променяме тези закономерности.

Когато си купим нова кола, ние искаме да зареждаме гориво от бензоностанции, където сме чули, че горивото е чисто и качествено. Освен това знаем, че ако караме дизелова кола и налеем вътре безнзин, това ще причини огромни пролеми в двигателя ни.

В същото време не се съобразяваме до толкова какво слагаме в нашето тяло, а това е много по-важно. Не е нормално да сме готови да дадем всичко за някоя глезотийка за колата си, а в същото време да храним тялото си с баничка и боза.

Знаете ли например, че клетките на тялото ни постоянно се обновяват – старите умират, новите ги заместват. Новите клетки се изграждат от материала, който им даваме – или от добър материал или от боклуци. Така че от нас зависи от какво ще бъде построено тялото ни и не бива да прехвърляме отговорността на друг.

Грехопадение и дисциплина

Грехопадението, за което споменаваме, когато си говорим на духовни теми, е повлияло на всяка сфера на живота ни, включително и върху физическата.

Ние знаем, че не познаваме себе си така, както Бог ни познава и че не можем сами да определим кое е най-добро за нас така, както Бог може.

Същото важи за храненето ни. Много хора казват: аз искам да оставя тялото ми да ми подсказва от какво има нужда. Но ние като вярващи християни знаем, че ако оставим сърцето си да ни казва от какво има нужда, ще изпаднем неминуемо в грях.

Ние не можем да разчитаме на емоциите си, за да вземаме решения и по същия начин не можем да разчитаме на лакомията в нас да решава с какво ще се храним.

Поради грешната ни природа, ние никога не се чувстваме естествено привлечени от правилните неща. Затова имаме нужда от дисциплина!

В духовната сфера знаем, че ако не се дисциплинираме постоянно, ние няма да искаме да се молим, няма да искаме от самосебе си да четем постоянно Словото, няма да можем да мислим положително, да изграждаме благодарно сърце. Всички тези полезни за духа и душата ни неща, ги правим чрез вземане на решение, постоянство и дисциплина, като в началото не са ни приятни, но с времето се превръщат в едни духовни навици, които ни носят голямо удовлетворение. Преди да изградим тези правилни навици, ни идва отвътре да се съмняваме, да бъдем негативни, да сме лениви, да се оплакваме, да сме неблагодарни, да гледаме телевизия вместо да четем Словото.

Абсолютно по същия начин стоят нещата с грижата за тялото. Всеки път, когато приятелите ми ме карат да тичаме на кенана, аз се чувствам ужасно, имам чувството, че ще припадна поне 80 пъти по време на всяко бягане, но продължавам, защото знам, че не след дълго ще свикна и ще ми бъде приятно, а резултатите ще бъдат още по-удовлетворителни. Затова е важно да имаш правилните приятели. Важно е също когато знаеш нещо добро, да го споделиш, за да го направят повече хора. Затова аз споделям с вас за храненето, а те карат мен да тичам на кенана. Ако трябваше да оставя тялото ми да реши дали да бяга на кенана, със сигурност щях да си остана вкъщи на дивана в книга в ръка и хапвайки един голям шоколад.

Всяко дете, което е опитало ябълка и шоколад, ще предпочете шоколада. Всяко дете, което е опитвало чай и кола, ще предпочете кола. Всяко дете, което има таблет, ще играе на него, вместо да рисува или да чете книжка.

Склонността лесно да предпочитаме лоши неща е част от нашата грешна природа.

Ние обаче имаме опит с борбата с нашата грешна природа и с Божия помощ знаем, че не е задължително да сме и подвластни.

Както се молим за всяко едно нещо, можем да се молим и за мъдрост и сили и в тази област и да разчитаме, че Бог ще ни помогне и заедно с нашите правилни решения, дисциплина и постоянство, ще имаме положителни резултати.

Видове грижа за тялото

Грижата за тялото не се сътои само от контрол на храненето, а от много компоненти, които само ще споменем:

  • Храна (за която ще си говорим подробно)
  • Сън (8 часа на денонощие)
  • Движение (ежедневно + спорт)
  • Справяне със стреса (радост в Господа и посветен живот)
  • Профилактика (посещение на лекар при необходимост или съмнения)

 

  • Практика: Режим на хранене

Има много различни диети в днешно време. Има такива, в които се яде едно и също цял ден, има такива, в които се гладува, има такива, в които се приемат само протеини (Дюкан). Почти всички тези диети изпадат в някаква крайност и те подлагат на мъчения – или глад или еднообразие, а след приключване на диетата (тъй като тя не може да продължи вечно), свалените килограми се връщат, а понякога има и здравословни поражения от тях.

Аз никога не бях пробвала да бъда на диета, тък като не мога нито да гладувам, нито да ям едно и също цял ден.

Това, което ще ви представя не е диета. Това е всъщност определението за балансирано и дисциплинирано хранене, което води до нормализиране на хормоните в тялото ни, до премахване на възпалението и на хроничните болести, до постигане на нормалното за нас тегло и до едно постоянно ниво на енергия и тонус. Звучи малко фантасмагорично, но този режим съществува от повече от 20 години, но не е популярен, тъй като изисква дисциплина и постоянство, а ние живеем във века на бързите и лесни неща и тези качества ни липсват. Той е измислен от лекар – биохимик, който го е разработвал години наред и е изпробван върху национални спортни отбори, върху младежи спортисти, върху групи хора с различни заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания и т.н. и има публикувани данни за положителните резултати за подобряване на спортните постижения, силата и намаляне на нивата на захарта, холестерола и всички показатели при хората, които страдат от различни заболявания. Те могат да се открият в интернет и сега няма да ви занимавам с тях.

Тези от вас, които се занимават с медицина знаят колко важни са нашите хормони. Аз си ги представям ето така – като едни фино настроени зъбни колела, които са взаимосвързани и задвижват едно-друго. От хоромоните зависи нашето здраве, нашият сън, нашето настроение, дали ни е горещо или студено, дали сме силни или отпаднали, дали се потим или не, общо взето те дирижират всичко, което се случва в нашето тяло. Ако един от нашите хормони мръдне леко, той ще развали съотношението си с останалите хормони и ще им повлияе и така всичко рухва като домино.

Много е модерно в днешни дни да се приемат хранителни добавки и така наречените „супер храни“. Може би сте чували за тях – например чия, киноа, годжи бери и всякакви модерни, странно звучащи и скъпи неща, които не са нещо особено на вкус. Не казвам, че те не са полезни, но казвам, че имаше период от живота ми, в който се хранех предимно с такива продукти и въпреки това не бях нито здрава, нито енергична.

Оказва се, че чрез контролиране на режима ни и на съотношението на групите храни (нормалните храни, които ядем всеки ден в България), които приемаме, ние можем да постигнем хормонален баланс, а от там здраве и нормално тегло. Ако хормоните ни не са балансирани, никоя добавка или супер храна не може да ни направи здрави и елегантни.

Следващите 2 месеца ще минат независимо дали ти започнеш този режим или не! Тоест, по-добре го започни. Нищо не губиш. А можеш да спечелиш много. Дай шанс на тялото си и на здравето си!